Dolar 34,7340
Euro 36,6050
Altın 2.955,07
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
14°C
Hafif Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Trabzon’daki firmalar fındık ihracatının yüzde 33’lük kısmını gerçekleştirdi

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2022 …

Trabzon’daki firmalar fındık ihracatının yüzde 33’lük kısmını gerçekleştirdi
2 Eylül 2022 18:39
147
A+
A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2022 tarihleri arasındaki fındık sezonunda Trabzon'daki firmaların ülke genelindeki fındık ihracatının yüzde 33'lük kısmını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, 2021-2022 fındık ihraç sezonunda ülke genelinden ihraç edilen fındık miktarında 341 bin 544 tona ulaşıldığını, karşılığında 1 milyar 987 milyon 874 bin 676 dolar tutarında döviz geliri elde edildiğini hatırlattı.

Sezonda birinciliği Trabzon'un göğüslediğini aktaran Cirav, “Trabzon toplam fındık ihracat miktarının yüzde 33'lük kısmını tek başına gerçekleştirdi. Trabzon'dan 114 bin 182 ton fındık ihraç edilerek karşılığında 610 milyon 585 bin 618 dolar döviz girdisi sağlandı. Sezonda Trabzon'dan ihraç edilen fındık miktarında yüzde 16 oranında artış yaşandı. Trabzon'dan 61 farklı ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.” ifadelerini kullandı.

Cirav, pandemi nedeniyle dünya genelinde yüksek oranlı enflasyon ve talep daralmalarının yaşandığına işaret ederek, buna rağmen 341 bin tonun üzerinde fındık ihraç edilebilmesinin ihracatçının önemli bir başarısı olduğunu vurguladı.

Yeni sezon hasadının iyi başladığını ve verimli bir sezon olması temennisinde bulunan Cirav, şunları kaydetti:

“Geleneksel fındık ihraç pazarlarımız olan Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülke pazarlarında yaşanmakta olan durgunluk ve resesyon ortamı alıcıları temkinli hareket etmeye zorlayacaktır. Mamul ürün üretiminde yaşanması muhtemel durgunluk, siparişlerde ertelemelere yol açabilecek ve bu sezon ister istemez talepte daralma oluşacaktır. Bu olumsuzluğa rağmen yeni sezondan yine de ümitliyiz. İhracatın 300 bin tonun üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Cumhurbaşkanımız fındık için çok iyi bir fiyat açıkladı ve bundan dolayı da üreticinin, ürünü pazara indirilmesinde aceleci davranmaması gerekiyor. “

Cirav, özellikle Karadeniz Bölgesi için altın değerinde olan fındıkta kaliteli ürün üretiminin teşvik edilmesi, bahçe bakım ve yenilemesi ile birim başına verimi artıracak üretime dönük destek politikaları geliştirilmesinin ihracata olumlu yansıyacağını vurguladı.

Muhabir: Murat Kaban

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.