Dolar 32,4010
Euro 34,8095
Altın 2.397,64
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden “Merak Et Kendini” projesi

– Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu:
– “Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak bu yıl Yumurtalık Kanseri Farkındalık Günü’nde hayata geçirdiğimiz ‘Merak Et Kendini’ projesi ile yumurtalık kanseri hakkındaki bilinç düzeyini yükseltmek ve erken teşhis oranını artırmayı amaçlıyoruz”

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nden “Merak Et Kendini” projesi
10 Mayıs 2023 14:13
66
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), “Merak Et Kendini” projesi ile yumurtalık kanserinde erken teşhisin ve düzenli kontrolün önemini vurguluyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, TTOD, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık Kanseri Farkındalık Günü'nde başta kadınlar olmak üzere, tüm toplumu yumurtalık kanseri konusunda bilinçlenmeye davet ediyor.

Yumurtalık Kanseri Farkındalık Günü özelinde hayata geçirilen “Merak Et Kendini” projesi kapsamında, derneğin web sitesi üzerinden erişilebilen meraketkendini.com adresini ziyaret edenler, yumurtalık kanseri hakkında tüm bilgilere ulaşabilecek ve bu konudaki bilgilerini test edebilecek.

Yumurtalık kanseri, erken evrede belirti göstermeyen ve teşhisi ileri aşamalarda yapılabilen bir hastalık. Dünyada kadın kanserleri arasında görülme sıklığı en fazla olan 7'nci, Türkiye'de ise jinekolojik kanserler arasında en sık görülen 2. kanser türü olan hastalıkta erken tanı ve düzenli kontroller hayati önem taşıyor.

Yumurtalık kanserinin semptomları arasında kasıkta ağrı hissi, karında şişkinlik, kilo alımı hissi, hazımsızlık, kabızlık, idrar yapma şikayetleri, kilo kaybı ve aşırı yorgunluk yer alıyor. Bu semptomların uzun süre devam etmesi durumunda hastaların geç olmadan bir jinekoloğa başvurması tavsiye ediliyor.

Kadınlarda genellikle ileri yaşlarda görülen bir hastalık olan yumurtalık kanserinde, hastaların önemli bir bölümü menopoz sonrası dönemde yer alıyor.

En sık 60-64 yaş aralığındaki kadınlarda görülmekle birlikte, teşhis konulan hastaların üçte biri 65 yaş ve üzerinde. Yumurtalık kanseri vakalarının yüzde 10-15'i ise kalıtsal özellik gösteriyor ve bu vakalarda hastalık çoğu zaman normalden 10-15 yaş daha genç yaşlarda görülüyor.

– “Kadınların semptomlar hakkında bilinçli olması hayati önem taşıyor”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu, yumurtalık kanserinin başlangıçta belirti vermeyen, dolayısıyla erken teşhisinin zor bir hastalık olduğunu ifade etti.

İmamoğlu, bazı durumlarda hastalığın, farklı hastalıklara yönelik yapılan testler sonucu tesadüfen teşhis edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Erken evrede teşhis edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalık olması sebebiyle kadınların yumurtalık kanseri semptomları hakkında bilinçli olması ve düzenli kontrollerini ihmal etmemesi hayati önem taşıyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak bu yıl Yumurtalık Kanseri Farkındalık Günü'nde hayata geçirdiğimiz 'Merak Et Kendini' projesi ile yumurtalık kanseri hakkındaki bilinç düzeyini yükseltmek ve erken teşhis oranını artırmayı amaçlıyoruz. Semptomu olsun olmasın, tüm kadınların meraketkendini.com üzerinden yumurtalık kanseri konusunda bilinçlenmeye ve bilgi düzeyini ölçmeleri için hazırlanan testi yapmaya davet ediyorum.”

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.