Dolar 32,2810
Euro 35,0340
Altın 2.480,70
BİST 10.545,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da hasat başladı

– İlçede yaklaşık 10 bin dekar arazide çeltik yetiştiriliyor

Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da hasat başladı
22 Eylül 2023 11:00
69
A+
A-

KASTAMONU (AA) – Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde ürün hasat ediliyor.

Ilgaz Dağı'nın eriyen kar sularından beslenen Devrez Çayı'ndan sulanan çeltik tarlalarında üretilen pirinç, lezzeti sebebiyle tercih ediliyor.

Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında kurulduğu ilçede, coğrafi işaret tescilli Sarıkılçık cinsi pirinç ön plana çıkıyor. Bölgede Osmancık, Efe ve Yatkın çeşitleri de yetiştiriliyor.

Tosya Çevlik Köyü Muhtarı Mahir Sarı, AA muhabirine, köylerinde yaklaşık 1000 dekar arazide çeltik yetiştirildiğini söyledi.

Mayıs ayının başlarında çeltik tarlalarını ekime hazırladıklarını belirten Sarı, “Gübresini ve tohumunu atıyoruz. Daha sonra hasadı bekliyoruz. Eylül ayının 15'i itibarıyla suyu kesip çeltik hasadına biçerdöverlerle başlıyoruz.” dedi.

İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını dile getiren Sarı, şunları kaydetti:

“Hayırlı olmasını diliyoruz. Kuraklıktan korkmuştuk ama hasadımız gayet iyi, bereketli oluyor. Biçerdöverlerle biçtiğimiz çeltikleri traktörlerle harmanlarımıza getiriyoruz. Harmanlarda çadırlara serip kuruttuktan sonra çuvallayıp fabrikaya dövdürmeye iletiyoruz. “

Çeltik üreticisi İsmail Coşar da emekli olduktan sonra köye yerleştiğini ve çeltik yetiştirmeye başladığını belirterek, “Elhamdülillah, bu seneki mahsulümüz çok güzel. Daha önceden korkmuştuk ama yağmurumuz çok yağdı. Gayet güzel bir hasat gerçekleştiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Hülya Atakul

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.