Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

Uzmanından görme bozukluğunda “sarı nokta” uyarısı

– Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş:
– “Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi sarı nokta hastalığının tanısında büyük önem taşımaktadır”
– “Genetiğin sarı nokta hastalığında önemli rolü var. 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içmek ve yetersiz beslenmek sarı nokta hastalığında önemli risk faktörü”

Uzmanından görme bozukluğunda “sarı nokta” uyarısı
12 Aralık 2022 12:04
106
A+
A-

ANKARA (AA) – Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş, görme bozukluğunda “sarı nokta” hastalığına dikkati çekerek, göz muayenesinde rutinin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesinin yaptırılmasını önerdi.

Medicana Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, göz hastalıklarının bir kısmı doğuştan olduğu gibi, bir kısmı sonradan oluşabiliyor. Göz hastalıklarının uzman hekimler tarafından takip ve kontrolü büyük önem taşıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Keleş, sarı nokta hastalıkları ve şaşılık hakkında bilgi verdi. Retinanın en net gören bölgesinin sarı nokta alanı olarak adlandırıldığını belirten Keleş, bu bölgede soruna neden olan pek çok hastalık bulunduğunu ifade etti.

Bunlardan en dikkati çekenin, yaşa bağlı gerçekleşen sarı nokta hastalığı olduğunu vurgulayan Keleş, genetiğin sarı nokta hastalığında önemli rolü olduğunu, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içmenin ve yetersiz beslenmenin sarı nokta hastalığında önemli risk faktörü olduğunu bildirdi.

Keleş, sarı nokta hastalığı farklı kişilerde değişik belirtilerle ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, “Her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalışırken zorluk hissedilmeye başlanır. Bu durumda, baktığınız noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olur, baktığınız noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür, renkler daha soluk görünür.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın erken dönemlerde tanı koymanın kolay olmadığını belirten Keleş, erken tanının hastalığın tedavisinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

Keleş, düzenli göz muayenesinin önemine değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi sarı nokta hastalığının tanısında büyük önem taşımaktadır. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren farklı hastalıklar da bulunuyor. Sarı nokta zarı, sarı nokta çekintisi, sarı nokta deliği gibi tedavileri cerrahi olan başka hastalıklar da var. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren genetik geçişli hastalıklar da vardır. Diyabet ve bazı ilaçlar da sarı nokta bölgesini etkileyerek görme problemlerine sebep olabilmektedir.”

– “Şaşılık sonradan da oluşabilir”

Keleş, halk arasında şaşılık olarak bilinen gözlerde kayma hakkında da bilgi vererek, şaşılığın, gözlerden birinin bakılan objeye odaklanamama durumu olarak tanımladı.

Şaşılığın doğuştan veya sonradan da olabileceğini belirten Keleş, şunları kaydetti:

“Şaşılık göz tembelliği, derinlik hissi kaybı ve kozmetik problemlere neden olur. Tedavide görmenin korunması ve gözlerin tekrar paralel konuma getirilmesi amaçlanır. Tedavide birçok yöntem olsa da gözlük, cerrahi veya ikisinin kombinasyonu temel yaklaşımlardır. Şaşılık tedavisinin mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Doğuştan gelen şaşılık vakalarında tedavinin 7 yaşından önce tamamlanmasını öneriyoruz. Herhangi bir yakınması olsun veya olmasın her çocuğun ilkokul çağından önce en az bir kez uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.”

Muhabir: Emin Tamer Toğanaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.