Dolar 34,5324
Euro 36,1628
Altın 2.981,16
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Uzun süre kara bakmak gözde sorunlara neden oluyor

İSTANBUL (AA) – Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, başta İstanbul olmak üzere tüm yurdu …

Uzun süre kara bakmak gözde sorunlara neden oluyor
11 Mart 2022 11:07
198
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, başta İstanbul olmak üzere tüm yurdu etkisi altına alan kar fırtınasının göz sağlığına ilişkin riskleri hakkında uyarıda bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, birçok ilde etkili olan kar fırtınasıyla başlayan tipi, dondurucu soğuklar ve şiddetli rüzgarın çocukların göz sağlığı açısından risk oluşturabileceğini belirtti.

Karın zararlı UV radyasyonunun yansıtması fotokeratit hastalığına zemin hazırladığına dikkati çeken Karaman “Gözde kızarıklık, bulanıklık, sulanma, göze kum kaçmış gibi his, şişme, parlak ışığa duyarlılık, baş ağrısı, seğirme, haleler görme gibi şikayetlerin herhangi biri varsa vakit kaybetmeden uzmana başvurmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

– Kar körlüğünün 10 belirtisi

Karaman, halk arasında kar körlüğü olarak bilinen fotokeratitinin, ultraviyole ışınlarına maruz kalma sebebiyle gelişen geçici bir göz rahatsızlığı olduğunu belirtti.

Güneş gözlüğü ya da koruyucu gözlük kullanmadan uzun süre kara ve buzlu zeminlere bakmanın, UV radyasyonuna maruz kalmanın korneada güneş yanığı oluşturduğunu ifade eden Karaman, “Kar körlüğünün oluşturduğu riskler korneadaki hasara göre değişir. Fotokeratitin yoğun hasar oluşturmadığı vakalarda şikayetler birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir, ancak süre uzar, tedavide geç kalınırsa ağrılar şiddetli boyutlara ulaşabilir ve nadiren de olsa gözde kalıcı hasar meydana gelebilir. Bu yüzden şikayetlerin herhangi birinin oluşması halinde vakit kaybetmeden uzmana görünmek doğru teşhisin ardından tedaviye başlamak çok önemlidir.” bilgisini verdi.

– Kayak gözlüğü kullanılmalı

Fotokeratite karşı alınacak önlemler ve tedavisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karaman, şunları kaydetti:

“Çocuklarınız uzun süre karda vakit geçirmeden önce mutlaka kar gözlüğü kullanmalı. Soğuk kış havası gözlerin sulanmasına neden olabilir ve koruma sağlanmazsa gözlere minik toz ve buz parçacıkları da girebilir. UV koruması olan çift çerçeveli lenslere sahip gözlük takmak, gözleri ve yüzü dış etkenlerden korumanın önemli bir faktörüdür. Fitokeratitin tedavisinde gözde oluşan kuruluk sebebiyle yoğun gözyaşı tedavisi önerilir. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak gözleri ovuşturmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Belirtilerin şiddetli olduğu ya da bir günden uzun sürdüğü durumlarda göz hekimine başvurmak gerekir.”

Muhabir: Murat Birinci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.