DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Yaprağı meyvesinden pahalı olan Tosya’ya özgü “Kahta yaprağı” kilosu 45 liradan alıcı buluyor

KASTAMONU (AA) – MEHMET ULUSOYLAR – Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yetiştirilen “Kahta” türü üzümün asma yaprağı, kendine özgü tadıyla yoğun …

Banner Resmi
13.06.2021
475
A+
A-

KASTAMONU (AA) – MEHMET ULUSOYLAR – Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yetiştirilen “Kahta” türü üzümün asma yaprağı, kendine özgü tadıyla yoğun ilgi görüyor.

Türkiye genelinde taze asma yapraklarının kilogram fiyatları genellikle 10 ile 25 lira arasında değişirken, kadifemsi, yumuşak ve ince yapıya sahip Kahta yaprağının kilogram fiyatı 45 lira civarında seyrediyor.

Yoğun talep nedeniyle Kahta yaprağı almak isteyenler, birkaç ay önce üreticiye siparişini verip sıraya giriyor. İlçe genelindeki yaklaşık 7 bin dekar üzüm bağından yılda 100 tona yakın asma yaprağı toplanıyor. Asma yaprağı taze, şişelenerek ve salamura olarak tüketiciye sunuluyor.

Geçen yıl 5 liradan satılan “Kahta” üzümünün ise bu yıl 7 liradan alıcı bulması bekleniyor.

Aşağıkayı köyünde Kahta üzümü yetiştiren, aynı zamanda Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanlığını da yapan Hasan Şen, AA muhabirine, Kahta yaprağının dilimsiz yapısının en belirgin özelliği olduğunu söyledi.

Yaprağın arka tarafının hafif tüylü gözüktüğünü anlatan Şen, “Yaprağın kendine özgü bir tadı vardır. Bu yaprağı hem sarması kolaydır hem de yemesi daha lezzetlidir. Hafif ekşi bir tadı vardır. Bu yaprak piştiği vakit kesinlikle siyahlaşmaz, sarı bir renk alır. Önce göze, daha sonra damağa hitap eder.” dedi.

Aşağıkayı Köyü Muhtarı Ersin Çoğalmış ise köylerinde yüzlerce yıldır bağcılık yapıldığını, pek çok çeşit asma yaprağı bulunduğunu ama en güzelinin Kahta yaprağı olduğunu dile getirdi.

Işığı bile geçirecek derecede ince oluşu çok özel lezzeti nedeniyle bu yaprağa rağbet gösterildiğini vurgulayan Çoğalmış, “Bağlarımız kuraklık sebebiyle sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Devlet büyüklerimizden sulama göleti istiyoruz. Yukarıda bir sulama göleti projesi var. Onun programa alınıp yapılmasını ve kuraklıktan kurtulmayı istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Aşağıkayı köyü sakinlerinden Mümtaz Uncu ise üzüm yetiştiriciliğini babasının ardından kendisinin sürdürdüğünü belirterek, “Onlar çok emek verdi. Harap olsun istemedim, kültürümüz yaşasın istedim. Özellikle bağımızın yaprakları çok değerlidir. Sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceği olan sarma, özellikle bizim bağlarımızdaki yapraklardan yapılır. Yörede oldukça talep var. Kimisi bunu şişeler, kimisi salamura yapar.” diye konuştu.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.