Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 9°C
Çar 11°C
Per 12°C

Yaz sonrası güneş kaynaklı leke sorunu malezma tedavilerine başlandı

ANKARA (AA) – Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte, deride renk değişikliği nedeniyle dermatoloji kliniklerine yapılan başvurular artıyor …

Yaz sonrası güneş kaynaklı leke sorunu malezma tedavilerine başlandı
28 Kasım 2022 11:36
108
A+
A-

ANKARA (AA) – Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte, deride renk değişikliği nedeniyle dermatoloji kliniklerine yapılan başvurular artıyor.

Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, güneş, deride renk değişikliklerine neden olabilirken, normal deri renginde meydana gelen bir değişiklik hastaları endişelendiriyor.

Yaz mevsiminin sona ermesiyle deride renk değişikliği nedeniyle dermatoloji kliniklerine yapılan başvurular artıyor. Güneşe bağlı koyu renk değişiklikleri arasında; solar lentigo (güneş lekesi), efelid (çil), melazma sıkça görülebiliyor. Melazma, bu gruptaki diğer hastalıklara kıyasla uzun süreli takip ve tedavi periyodu gerektiriyor.

Medicana International Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülşah Koçak Kurt da güneşe bağlı koyu renk değişiklikleri arasında yer alan melazma hakkında bilgi verdi.

Melazmanın genellikle 30-55 yaş arasında, ten rengi koyu olanlarda ve sıklıkla kadınlarda görüldüğünü aktaran Kurt, “Güneş ışınlarına maruz kalmak, ailesel yatkınlık, gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi östrojen düzeyinin arttığı durumlar, kolonya ve parfüm gibi kozmetik ürünler melazmaya neden olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

– Açık, koyu kahve veya gri renkte olabiliyor

Kurt, melazmanın genellikle alın, yanak, burun, üst dudak ve çenede görüldüğünü, açık-koyu kahve veya gri renkte renk değişikliğine neden olduğunu bildirerek, “Tanısı genellikle deri muayenesi ve 'wood lambası' incelemesi ile konulmaktadır. Tedavi edilmeyen lezyonlar kendiliğinden genellikle iyileşmeyip, zamanla daha koyu renk alacağı için hastalar mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Tedavi, melazmanın şiddeti, yerleştiği bölge ve kapladığı alana göre planlanmalı ve kişiye özel olmalı. Hastalığın kronik ve tekrarlayıcı özellikte olması nedeniyle tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı.” ifadelerini kullandı.

– Güneşin zararlı ışınlarına karşı önlem alın

Güneşten korunmanın önemine işaret eden Kurt, güneşten korunmayı artırmak için de geniş kenarlı şapkalar, gözlükler, koruyucu giysilerle ek önlemler alınmasını önerdi. Kurt, güneş koruyucu olarak ise hem ultraviyole A (UVA) hem UVB dalga boylarında koruma sağlayan ve renklendirilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, bu ürünlerin her 2-3 saatte bir ve her su teması sonrası yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Kurt, melazma tedavisi hakkında şunları kaydetti:

“Melazmada başlıca tedavi seçenekleri arasında hidrokinon, retinoid ve kortikosteroid kombinasyonu başta olmak üzere, azelaik asit, kojik asit, niasinamid, tretinoin, arbutin, askorbik asit, traneksamik asit, polypodium leucotomos eğreltisi, kimyasal ve enzimatik soyucular (peeling), leke mezoterapileri, plateletten zengin plazma (prp), lazer ve ışık tedavileri yer alır. Tedavi sonrası ise tekrarlama sık karşılaşılan bir durumdur. Erken tanı koyabilmek, tedavi ile daha iyi bir kozmetik görünüm sağlamak ve bunu uzun süreli korumak temel hedefimizdir.”

Muhabir: Emin Tamer Toğanaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.