Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Açık
Samsun
30°C
Açık
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 27°C

Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Ramazan TINKIR’DAN Çiftçilere Çağrı

Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Ramazan TINKIR’DAN Çiftçilere Çağrı
24 Mart 2020 21:00
7.726
A+
A-

Değerli çiftçi kardeşim malumunuz olduğu üzere bütün Dünyada insan sağlığını tehdit eden CORONA VİRÜSÜ maalesef ülkemizde de görülmüştür. Hükümetimiz, bütün Bakanlıklarımız, özellikle de sağlık Bakanlığı çalışanları canhıraş bir şekilde CORONA ile mücadele ediyor. Bu süreçte en önemli konu yetkililerin uyarılarını dinlemek ve uygulamaktır.

Değerli dostlarım; ben bir tarım danışmanı ve Ziraat Mühendisi olarak havaların ısınması ile birlikte bağ bahçe işlerinizin arttığını hepinizin bahçelere gitmek için can attığını biliyorum. Elbette haklısınız köylünün işi çok ağır, hayat şartları çok zor, gübre, ilaç, mazot, tohum ateş pahası. Buna rağmen köylümüzün çalışmaktan başka çaresi yok, bunu da biliyorum. Değerli dostlarım durum çok ama çok ciddi. Lütfen yetkililerin uyarılarına kulak verelim.

KORONA VİRÜSÜ bütün uzmanların ifadelerine göre özellikle el ile bulaşıyor. Öyleyse bizde çiftçiler olarak tedbirimizi alalım, KORONA’DAN korunalım. Alacağımız çok küçük tedbirler önce bizi sonra tüm sevdiklerimizi korur.

ÇİFTÇİ OLARAK ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERDEN BAZILARI: 

1-Özelikle bağda bahçede çalışırken kullandığımız, tarım alet ve makinelerini (bıçkı, budama makası, budama testeresi, balta, nacak, girebi, ilaç motoru, tırpan, vb.)birbirimizden geçici bir süre emanet almayalım. Çalışırken tek kullanımlık eldiven kullanalım, işimiz bitince eldiveni atalım. Elimizle kullanacağımız zirai alet ve makinelerin özellikle elle tuttuğumuz bölgelerini kullanmadan önce ve kullandıktan sonra en azından kolonya ile silelim.2-Bu dönem gübre ve ilaç atma dönemi. Bu dönemde alacağımız gübre ve tarım ilacını mutlaka ve mutlaka yetkili bayilerden alalım. Gübre ve tarım ilacı atarken kesinlikle maske kullanalım. Gübre veilaç uygulamalarımızı, sabah erken öğleden sonraki saatlerde atalım. Rüzgârlı havalarda gübre ve ilaç atmayalım.3-Çok mecbur olmadıkça Ziraat odası, Tarım Müdürlükleri, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi resmi kurumlara gitmeyelim. Resmi kurumlar ile ilgili birçok işlem E-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Sizde işlerinizi bu yoldan yapabilirsiniz.4-Bağ bahçe işlerinizi yaparken gübre ve ilaç tavsiyesi ve benzeri konularda bilgi sormak için Tarım Müdürlüklerine ve Tarım Danışmanlarınıza telefon edebilirsiniz.

Değerli çiftçi kardeşim unutmayalım önce sağlık. Sağlık olmadan hiçbir işin önemi yoktur. Devletimizin ve hükümetimizin KORONA ile mücadelede aldığı tedbir kurallarına uymak hayati önemde.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞIMIZ BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARI İLE SİZLERİN YANINDADIR.

MART AYI İÇİN FINDIK TARIM TAKVİMİ:* Bahçemize atacağımız Azotlu (N) gübrenin yarısı bu ayda atılır.*Mg,,B,Zn içerikli kompoze gübreler atılabilir.*İhtiyaç duyulursa zirai mücadele yapılabilir.

Samsun'da 30 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleği ile uğraşmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.