SEDAŞ, elektrik enerjisinin güvenli kullanımı için çağrıda bulundu
ANKARA (AA) – Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtım faaliyeti yürüten Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), elektrik enerjisinin güvenli kullanımı konusunda çağrıda bulundu.Şirketten yapılan açıklamaya göre, alçak gerilim ve orta geril…
ANKARA (AA) – Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtım faaliyeti yürüten Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), elektrik enerjisinin güvenli kullanımı konusunda çağrıda bulundu.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, alçak gerilim ve orta gerilim enerji hatlarında her türlü bakım, onarım ve bağlantı yetkisinin sadece dağıtım şirketi teknik ekiplerinde olduğu vurgulandı.
Elektrik arızaları, enerji açma-kesme, armatür arızası gibi durumlarda en kısa sürede SEDAŞ teknik ekiplerine bilgi verilmesi gerektiği ve şebekeye sadece teknik ekiplerinin müdahale edebileceği belirtildi.
SEDAŞ yetkilileri, “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” kapsamında, enerji kesintisi gerekliliği olan yerlerde önceden haber verilmesi ve planlı kesinti önlemi alınması gerektiğini hatırlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği” yönetmeliğinde, enerji nakil hatlarının altlarında pompa çalıştırılmaması veya zorunlu olduğu durumlarda enerji nakil hatlarıyla temasın olmaması için önlemler alınması gerekiyor. Ayrıca, inşaat yapım alanının yakınından enerji nakil hatları geçmesi durumunda, yeterli güvenlik mesafesi bırakılıp gerekli güvenlik tedbirleri alınarak çalışılması gerekliliğine yer veriliyor.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İnşaat alanlarında ya da ikamet edilen konutun çatısında çalışırken EKAT Yönetmeliği'ne göre emniyet mesafesi uygun olan elektrik hattına temas edilmesi, balkonlardan halı silkeleme sırasında, iş makinesi ile inşaata beton dökümü yapılırken dikkatsizlik sonucu iletkenlere temas edilmesi veya çocuklarımızın elektrik direklerine tırmanması gibi durumlarda da can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bu nedenle iş güvenliği kurallarına dikkat ederek çalışmaların yapılması, şebeke yakınında yapılan çalışmalarda da mutlaka şebekeye temas etmeyecek şekilde güvenli mesafede bulunulması hayati önem taşımaktadır. Güvenlik mesafesi belirlenirken nakil hattı tellerinin rüzgârda salınımı da hesaba katılması, enerji nakil hatlarına yeterli güvenlik mesafesi bırakılamıyorsa hattın akımının kesilmesi için SEDAŞ'tan onay ve izinler alınması gerekmektedir.”
Muhabir: Oğuzhan Özsoy