Dolar 32,8598
Euro 35,1910
Altın 2.457,94
BİST 10.680,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 29°C

CECONOMY AG ikinci çeyrek raporunu açıkladı: Türkiye ilk yarıda güçlü performans gösteren ülkeler arasında

CECONOMY AG ikinci çeyrek raporunu açıkladı: Türkiye ilk yarıda güçlü performans gösteren ülkeler arasında
10 Haziran 2024 14:06
30
A+
A-

Avrupa’nın lider tüketici elektroniği şirketi CECONOMY AG, 2023/24 mali yılının ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 6,5 artırarak 5,3 milyar Euro’ya yükseltti. Şirket, ilk çeyreğe kıyasla tüm bölgelerde trendde iyileşme kaydederek hem fiziksel mağaza hem de çevrimiçi iş kollarında büyüme elde etti. CECONOMY AG, yılın ilk yarısında satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artırarak 12,3 milyar Euro’ya yükseltti.

 

Kazançlar tarafında, düzeltilmiş FVÖK bu çeyrekte bir önceki yıla kıyasla 26 milyon Euro artarak 5 milyon Euro’ya yükseldi. İlk altı ayda düzeltilmiş FVÖK bir önceki yıla kıyasla 44 milyon Euro, yani yüzde 21 artarak 253 milyon Euro’ya çıktı (2022/23’ün ilk yarısı: 209 milyon Euro). Satışlar ve ürün marjındaki iyileşmenin yanı sıra sıkı maliyet kontrolünün devam etmesinin; Hizmetler ve Çözümler, Pazaryeri ve Perakende Medya büyüme alanlarının olumlu gelişiminin ve özel markalı ürünlerin Grubun satış karmasındaki payının artmasının bu sonuçta katkısı oldu.

 

Tüketiciyi merkeze alan dönüşüm stratejisi mali başarı getirdi

CECONOMY AG CEO’su Dr. Karsten Wildberger, ilk yarı sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “2023 yılı sonunda sergilediğimiz güçlü performansın sonrasında ikinci çeyrekte ivmemizi daha da artırdık. Yarı yıl sonuçlarımızın da ortaya koyduğu gibi, sadece söz vermiyor, harekete de geçiyoruz. Zorlu bir ekonomik ortamda satışlarımızı kayda değer ölçüde artırmayı başardık. Neredeyse tüm ülkelerde hem çevrimiçi hem de çevrimdışında pazar payımızı yükselttik. Kârlılığımızı da önemli ölçüde artırdık. Tüm bunlar dönüşüm stratejimizi istikrarlı bir şekilde uyguladığımızı gözler önüne seriyor. Stratejik büyüme alanlarımız olan Hizmetler ve Çözümler, Pazaryeri ve Perakende Medya alanlarında önemli büyüme kaydettik. Bu başarıları, müşteriyi merkezine alan gelecek dönüşümümüzün tutarlı bir şekilde uygulanmasına borçluyuz.”

 

Satışlarda büyüme elde edilen ülkeler arasında Türkiye de var

CECONOMY ikinci çeyrekte 11 ülkeden 8’inde pazar payı artışı kaydederek güçlü ivmesini sürdürdü. Özellikle Türkiye, İspanya, BeNeLüks ülkeleri (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) ve Avusturya’da iyi bir satış büyümesi elde edildi. Kârlılık, İspanya ve BeNeLüks ülkelerinde de arttı. En büyük tek pazar olan Almanya’da, satışlarda görülen hafif düşüş, daha yüksek ürün marjı ve sıkı maliyet disiplini ile telafi edildi.

 

Çevrimiçi ticaret toplam satışların neredeyse yüzde 25’ini oluşturuyor

İkinci çeyrekte, CECONOMY ve MediaMarktSaturn’ün çevrimiçi iş kolu tüm bölgelerde büyüyerek yüzde 8,8’lik artışla 1,2 milyar Euro satış rakamına ulaştı (2022/23 2. Çeyrek: 1,1 milyar Euro). Polonya ve İsviçre’de yeni internet mağazalarının başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi de olumlu bir etki yarattı. Yılın ilk yarısında Grup, yüzde 24,9’luk bir çevrimiçi pay elde etti (2022/23’ün ilk yarısı: yüzde 24,0).

 

Müşteri memnuniyetinde artış sürüyor

CECONOMY ve MediaMarktSaturn müşteri deneyimini ve müşteri memnuniyetini (NPS = Net Tavsiye Skoru ile ölçülür) sürekli olarak iyileştirmeye odaklanıyor. NPS, ikinci çeyrek boyunca 58 puana ulaşarak ilk çeyrekteki en yüksek seviyeyi bir kez daha aştı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında Grup, NPS’yi 5 puan artırmayı başardı.

 

Sağlam finansal yapı, ürün bulunabilirliğinde iyileşme ve güçlü likidite

Serbest nakit akışı yılın ilk yarısında 229 milyon Euro’ya ulaşarak önemli ölçüde iyileşen ürün bulunabilirliği ile 897 milyon Euro tutarında güçlü bir likidite pozisyonu sağlandı. CECONOMY ve MediaMarktSaturn CFO’su Dr. Kai-Ulrich Deissner, “İkinci çeyrekte hem ana faaliyet alanımızda hem de büyüme alanlarımızda satışlarda ve FVÖK’te artan bir ivme kaydettik. Aynı zamanda, güçlü likidite pozisyonumuz da finansal istikrarımızı pekiştiriyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla iyileşen maliyet oranından da görülebileceği üzere, yeniden yapılandırma tedbirleri sonuç veriyor. Sermaye piyasasına sunduğumuz orta vadeli hedeflere ulaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz,” yorumunu yaptı.

 

CECONOMY, 2023/24 mali yılının tamamına ilişkin görünümünü belirledi. Şirketin, kur ve portföye göre düzeltilmiş toplam satışlarda hafif bir artış ve şimdi 290 milyon ila 310 milyon Euro aralığında düzeltilmiş FVÖK beklentisi bulunuyor. Ayrıca tüm segmentlerin satış büyümesine katkıda bulunması bekleniyor. Düzeltilmiş FVÖK’te beklenen iyileşmenin ise öncelikle Batı/Güney Avrupa segmentinden gelmesi söz konusu. Karsten Wildberger, konuyla ilgili olarak, “Ekibimizin yılın ilk yarısındaki etkileyici performansı, yılın geneli için ve umut veriyor. Özellikle gelecekteki yenilenme hedefimizle paralel olarak başarılarımıza yenilerini ekleyeceğimizi bizlere gösteriyor,” dedi.

 

Farklı kollarda güçlü büyüme

CECONOMY, kurumsal stratejinin temel taşlarından biri olan yüksek karlılığa sahip Hizmetler & Çözümler iş kolunda ikinci çeyrekte satışlarını yüzde 14,5 artırarak 349 milyon Euro’ya yükseltti (2022/23 2. Çeyrek: 311 milyon Euro). Şirket, uzatılmış garanti ve cep telefonu sözleşmelerinde sunduğu hizmetler sayesinde, Operatif Hizmetler ve Çözümler segmentinde kazanımlar elde etti.

 

MediaMarktSaturn’ün ürün yelpazesinin bir parçası olan Pazaryeri hizmeti de olumlu biçimde gelişmeye devam ediyor. CECONOMY hem ikinci çeyrekte hem de yılın ilk yarısında Pazaryeri satışlarını (brüt mal değeri) iki katından fazla artırdı. Mart ayı sonu itibariyle, toplam 1,7 milyondan fazla ürüne sahip yaklaşık 1.300 satıcının platformda temsil edildiği belirtiliyor. Pazaryeri hizmeti Mart 2024’ün başında Hollanda’da da hayata geçirildi. Şirket, bu platformu yılın ilerleyen dönemlerinde İtalya’da da kullanıma açmayı planlıyor.

 

CECONOMY ayrıca stratejik öneme sahip Perakende Medya segmentinde de ciddi bir büyüme kaydetti. Grup, ikinci çeyrekte kazançlarını bir önceki yıla göre neredeyse 5 kat artırdı. Kazançlar, mali yılın ilk altı ayında üç katına çıktı. CECONOMY, tüm pazarlarında Perakende Medya ürün ve çözüm yelpazesini genişletmeye devam ediyor. CECONOMY’nin Perakende Medya ürün yelpazesi artık Pazaryeri satıcıları için reklam ürünlerinin yanı sıra tüketici davranışlarına ilişkin içgörülere dayanan yeni çözümleri de içeriyor. Her iki yeni çözüm de üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı. 

 

Rakamlarla CECONOMY AG:  

  • Satışlar yüzde 6,5 artarak yılın ilk yarısında 12,3 milyar Euro’ya ulaştı (+yüzde 4,8). 
  • Kârlılık önemli ölçüde arttı, düzeltilmiş FVÖK yılın ilk yarısında 253 milyon Euro’ya yükseldi. 
  • Hizmetler ve Çözümler satışları, bu çeyrekte yüzde 14,5 arttı. 
  • Pazaryeri satışları (GMV) bu çeyrekte iki kattan fazla arttı. 
  • Perakende Medya geliri bu çeyrekte neredeyse beş katına çıktı. 
  • Çevrimiçi satışlar bu çeyrekte yüzde 8,8 arttı. 
  • Müşteri memnuniyeti, 58 NPS (Net Tavsiye Skoru) ile yeni bir zirveye ulaştı.
  • Yılın ilk yarısının sonunda güçlü likidite elde edildi.
  • CECONOMY 2023/24 için görünümü belirledi: 290 milyon Euro-310 milyon Euro aralığındaki beklenen düzeltilmiş FVÖK piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.