DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

GUGUK KUŞU

10.05.2023
756
A+
A-

Bir çok insanın görmediği ve bilmediği Guguk Kuşu göçmen ve paraziter kuşlardandır. İsmini bilenler ise onu çoğunlukla evlerinde ki salon duvarlarını süsleyen ve saat başı bulunduğu yerden çıkarak ‘’Guguk Guguk ‘’ diye öttükten sonra yeniden yerine çekildiğinden bilir.

Guguk Kuşu kendi yuvasını yapmaz,
Kuluçkaya da yatmaz,
Peki ne yapar ?

Üreme zamanı gelince, çevresinde ki yuvaları gözetleyerek ,yuva sahiplerinin olmadığı bir zamanda beğendiği yuvalara yumurtasını bırakır ve asıl yumurtalardan birkaç tanesini ya yuvadan atar yada yer ve diğer yumurtalarını bırakacağı güvenli yerleri gözler.

Kuluçkaya yatmayan bu kuş , yuvaya bıraktığı yumurtasını yuvanın asıl sahibi kendi yumurtasından ayırt edemez.Çünkü Guguk Kuşunun yumurtası asıl yuva sahibinin yumurtasından ayırt etmek çok zordur.

 

Guguk Kuşu hangi yuvaya yumurta bırakacaksa yumurta taklitçiliği yaparak o yuvanın yumurtalarının renk ve desenlerine benzeyen yumurta bırakır. Kuluçka asalağı da denen bu kuşlar böylelikle yavrularının bakımını üvey anne ve babaya yaptırırlar.

Zamanla olgunlaşan yumurtalardan daima ilk olarak Guguk Kuşunun yumurtasıçıkar ve daha gözleri açılmadan asıl yumurtaları yuvadan atar.

Neslini bu şekilde devam ettiren Guguk Kuşu asıl yuvanın yavrularını yok eder.

Aşırı çığırtkanlığı ile bilinen bu kuş bitmek ,tükenmek bilmeyen çığlıkları ile yakın çevresinde ki ana kuşların yavruları için sağladığı yemleri de sadece sussun diye Guguk Kuşuna verirler.

Ne yazık ki üvey ana kuş yavrunun kendisinden daha büyük oluncaya dek yumurtadan çıkan Guguk Kuşunu besler.

Bunu neden mi yazdık,

Araştırmalarda 2053 yılında içimizdeki mültecilerin nüfus olarak 35 Milyona ulaşacağını bildiğimizden yazdık.

Bir söz,
‘’Denizin dibinde inciler ve taşlar birlikte bulunur. İncileri taşlardan ayırtmak sana kalmış’’

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.