Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C
Sal 28°C

Doğu Karadeniz’de ‘biyokaçakçılık’ uyarısı

ORDU’NUN 19 İLÇESİNDE 82 OKULDA 10 BİN 105 ORTAOKUL ÖĞRENCİSİNE BİYOKAÇAKÇILIĞA KARŞI EĞİTİMLER VERİLDİ. BİLİM İNSANLARI, DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN DOĞAL ORTAMINDAKİ ÇİÇEK, BİTKİ FAUNA VE FLORALARININ TOHUM HALİNDE YURT DIŞINA KAÇIRILMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Doğu Karadeniz’de ‘biyokaçakçılık’ uyarısı
18 Mart 2020 14:10
353
A+
A-

Son yıllarda ‘biyolojik sorun’ haline gelmeye başlayan ve daha çok Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal ortamındaki çiçek ve bitkilerin tohum halinde yurt dışına kaçırılması olarak bilinen biyokaçakçılık tehlikesine karşı Ordu’da okullarda öğrencilere eğitimler verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğünce 2019 yılında ortaokul öğrencilerine doğa, biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık konularında eğitim çalışması yapıldı. İl genelinde tüm ilçelerde toplam 82 okulda gerçekleştirilen eğitimlerde 10 bin 105 öğrenciye ‘Biyokaçakcılık, Biyoçeşitlilik ve Tabiat Eğitimi’ verildi.

Eğitimlerde sulak alanların korunması ve biyokaçakçılık konularına dikkat çekilerek kısa film gösterimleri yapıldı. Eğitimler sonrasında da öğrencilerle sohbet edilerek doğanın korunması, biyolojik çeşitliliğin yaşatılması ve biyokaçakçılığın önlenmesi noktasında öğrencilerin görüş ve fikirleri alındı.

Bilim dünyasından biyokaçakçılık uyarısı

Bilim insanları da biyokaçakçılık konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti.

Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne bazı ülkelerden turist kisvesi altında gelen kişilerce bitki türlerinin ticari amaçla toplanması olayının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, biyokaçakçılık olarak bilinen ticari amaçlı plansız ve izinsiz bitki toplanması olayı sebebiyle bölgede bazı endemik ve aromatik bitki türlerinin ciddi tehdit altında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Eminağaoğlu, “Bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve ekolojik bütünlük baraj inşaatları, madencilik, kaçak kesim, yol yapımı, tarım alanlarının genişletilmesi, turizm ve yurt dışına ihraç ve yurt içi kullanım amacı ile doğadan bitki toplamaları gibi çeşitli etkenlerin yoğun tehdidi altındadır” dedi.

Prof. Dr. Eminağaoğlu şu bilgileri verdi: “Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin doğadan izinsiz ve yoğun olarak toplanması bu bitkilerin popülasyonlarında belirgin azalmalara neden olmaktadır. Bölgede, ekonomik değeri olan çok sayıda bitkinin bulunması ve uzun yıllardır özellikle bölge dışından gelen kişilerce genelde izinsiz ve ölçüsüz toplama yapılması, özellikle nadir ve endemik türler için ciddi bir tehdit durumundadır. Ticari amaçlı plansız bitki toplamanın önlenmesi bunun için özel önlemlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.”

Eminağaoğlu, özellikle bahar mevsimi içinde bulunduğumuz dönemde bölgenin doğal ortamında bulunan kardelen ve lale bitkilerinin kaçırılmasına karşı uyardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.