Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde geliştirilen yazılımla donanımlı hekimler yetişecek

SAMSUN (AA) – KEMAL CEYLAN /CİHAN OKUR – Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde geliştirilen yazılımla, tıp fakültesi öğrencilerinin deneyimleri …

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde geliştirilen yazılımla donanımlı hekimler yetişecek
1 Eylül 2022 12:34
84
A+
A-

SAMSUN (AA) – KEMAL CEYLAN /CİHAN OKUR – Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde geliştirilen yazılımla, tıp fakültesi öğrencilerinin deneyimleri artırılarak fakülteden donanımlı şekilde mezun olmaları hedefleniyor.

Üniversitenin Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kenan Kamburoğlu öncülüğündeki 5 mühendisin yer aldığı Klinik Simülasyon Eğitim Merkezinde bir yazılım geliştirildi.

Kamburoğlu ve ekibi, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ'de yazılımı tanıttı.

Medikal cihazlarla eşleştirilen yazılımla, oyuncak bebek üzerinde hastalıklar canlandırılarak, tıp fakültesi öğrencilerinin daha fazla deneyim kazanmasına imkan sağlanıyor.

Prof. Dr. Kamburoğlu, AA muhabirine, 2 yıldır tıbbi simülasyonlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yazılımla tıbbi simülasyonlar yaparak tıp fakültesindeki eğitim seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Kamburoğlu, “Eğitim denince akla ilk bilgi geliyor ama medikal hatadaki en önemli eksiklik uygulamalarda, kriz yönetiminde, iletişimde, liderlik becerilerinde oluyor. Bunu daha iyi yapabilmenin en iyi yolu simülasyonlarla senaryolar işlemek. Biz bunları çok daha mobil, herhangi bir simülasyon merkezine ihtiyaç olmadan, her yerde eğitim verebilecek hale getiriyoruz. Ayrıca bunu daha uygun fiyatlı hale getiriyoruz.” diye konuştu.

Mevcut simülatörlerin akıllı içeriğe sahip olduğunu, geliştirdikleri yazılımda ise bütün medikal cihazlarla hastalıklar arasında bağ kurduklarını anlatan Kamburoğlu, “Burada mekanik ventör simülatörü, hasta monitörü, kendi yaptığımız dijital eğitim steteskobu, senaryo modüllerimiz var. Bunları öğrencinin eğitim sırasında doğru ya da yanlış yapmasına göre, hastanın iyiye ya da kötüye gitmesini sağlayacak bir ara yüzümüz var. İnşallah sağlık personelinin daha iyi eğitilmesini sağlayacak.” ifadesini kullandı.

– “Çok daha gerçekçi eğitimler yapabiliyorsunuz”

Kamburoğlu, yazılımı bir “beceri maketi” olarak değerlendirdiklerini belirterek şöyle devam etti:

“İçinde elektronik devre yok. Kendi yaptığımız ürünlerle bebeğin kalbini, solunumunu, bağırsak seslerini dinleyebilirsiniz, ölçümler yapabilirsiniz. Böylece çok daha gerçekçi eğitimler yapabiliyorsunuz. Bebeğin üzerine yapıştırılan çıkartmalardan, yazılımımız sayesinde hangi geri dönüşleri alabileceğimizi belirleyebiliyoruz. Bu maketin içine hoparlör koymamız gerekmiyor.”

Tıp fakültesi öğrencilerinin bazı hastalıkları hiç görmeden okuldan mezun olabildiğinin altını çizen Kamburoğlu, şunları kaydetti:

“Eğitim yalnızca bilgi aktarımı şeklinde oluyor fakat burada normalde eğitimini vermekte ve ölçmekte çok zorlandığımız beceriler de yapılabiliyor. Mesela bir hastanede görebileceğiniz hastalıklar sınırlı oluyor. Mesela mezun olana dek hiç anafilaksi (çeşitli zehir, besin maddesi ya da ilaçların kullanımı sonrasında meydana gelen ağır bir alerjik reaksiyon) görmeyen öğrenci olabiliyor. Ancak bununla öğrenciye, anafilaksiyi anında oluşturabilirsiniz. Öğrenci anafilaksiye müdahale ettiğinde, nerelerde hata yaptığını söyleyebilirsiniz. Gerçek hayatta ise gerçek bir hastaya müdahale ettiğinde hasta üzerinde olumsuz sonuçlar olabilir.”

Muhabir: Ahmet Kayır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.