11 Ağustos 2026, 12:10:00
Dolar 47,7349
Euro 55,1463
Altın 6.779,78
BİST 13.811,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
29°C
Parçalı Bulutlu
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C

Batman Sera OTB için altyapı ihale süreci başladı

Batman Sera OTB için altyapı ihale süreci başladı
11 Ağustos 2026 10:59
46
A+
A-

Batman’da 1.135 dönümlük alanda kurulacak Sera Organize Tarım Bölgesi’nin altyapı ihale süreci başladı. Projeyle yılda 30 bin ton sebze üretimi, 1 milyar TL ekonomik katkı ve 1.500 kişilik istihdam hedefleniyor.

Batman merkeze bağlı Kocalar Köyü’nde hayata geçirilmesi planlanan Batman Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Tarım Bölgesi’nin altyapı yapım ihalesine ilişkin ilan, 10 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Projenin altyapı ihalesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 25 Ağustos 2026 tarihinde saat 10.00’da Ankara’da gerçekleştirilecek.

İhale süreci ve yer teslimi

İhale sürecinin tamamlanmasının ardından yüklenici firma ile sözleşme imzalanması ve noter tescilinin yapılması planlanıyor. Bu işlemlerin ardından 5 gün içinde yer teslimi gerçekleştirilecek. Altyapı çalışmalarının ise 295 gün içinde tamamlanarak alanın sera yatırımcılarının kullanımına hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Yılda 30 bin ton sebze üretilecek

Projede topraksız tarım ve modern sera sistemlerinin kullanılması planlanıyor. Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yıllık yaklaşık 30 bin ton sebze üretimi gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Projenin Batman ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 1 milyar TL katkı sağlaması bekleniyor.

Yıl boyunca kesintisiz üretim yapılması planlanan projeyle Batman’ın hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hem de Türkiye’nin önemli modern tarım merkezlerinden biri haline getirilmesi amaçlanıyor.

1.500 kişilik istihdam planlanıyor

Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yaklaşık 1.500 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Çalışanların yüzde 75’inin kadınlardan oluşması planlanırken, özellikle kadınların iş gücüne katılımının artırılması ve aile ekonomilerine doğrudan katkı sağlanması bekleniyor.

Üretimden lojistiğe entegre model

Proje kapsamında yalnızca sera alanları değil, paketleme üniteleri, soğuk hava depoları ve lojistik merkezler de yer alacak. Ürünlerin üretiminden depolanmasına, paketlenmesinden taşınmasına ve pazarlanmasına kadar tüm süreçlerin aynı merkezde yürütüldüğü entegre bir tarımsal üretim modeli kurulacak.

Batman Sera Organize Tarım Bölgesi’nde üretilecek ürünlerin bölgesel ve ulusal pazarların yanı sıra yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor. Projenin kentin tarımsal ihracat kapasitesine önemli katkı sunması öngörülüyor.

24 bin dönümlük Sera Vadisi hedefi

Batman’ın sera yatırımları Kocalar Köyü’ndeki Sera Organize Tarım Bölgesi ile sınırlı kalmayacak. Batman Çayı boyunca planlanan Serakent projeleriyle daha geniş bir tarımsal üretim havzası oluşturulması hedefleniyor. Aynı bölgede 24 Serakent projesinin daha planlandığı, toplamda yaklaşık 24 bin dönümlük sera alanına ulaşılmasının amaçlandığı bildirildi.

Bu yatırımların hayata geçirilmesiyle Batman Çayı Vadisi’nin Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri olan Sera Vadisi’ne dönüştürülmesi hedefleniyor.

Canalp: Batman üretim ve ihracatın lokomotifi olacak

Batman Valisi Ekrem Canalp, Sera Organize Tarım Bölgesi projesinde kritik bir aşamanın geride bırakıldığını belirterek, Batman’ın tarımsal potansiyelini yüksek teknolojiyle buluşturma konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Canalp, projenin tamamlanmasıyla Batman’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi.

Vali Canalp, projenin hayata geçirilmesine verdikleri desteklerden dolayı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve ilgili bakanlıkların bürokratlarına teşekkür etti.

Altyapı ihalesinin ardından yatırım ve üretim aşamasına geçilmesi beklenen Sera Organize Tarım Bölgesi’yle Batman’da 12 ay boyunca yüksek teknolojiyle üretim yapılmasının ve kentin tarımsal üretim ile ihracatta yeni bir merkez haline gelmesinin önü açılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.