DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Sinop Sağlık Müdürü Reyhanlıoğlu’ndan mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

SİNOP (AA) – Sinop Sağlık Müdürü Fatih Reyhanlıoğlu, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Reyhanlıoğlu, AA muhabirine, mantar …

Banner Resmi
06.10.2021
215
A+
A-

SİNOP (AA) – Sinop Sağlık Müdürü Fatih Reyhanlıoğlu, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.

Reyhanlıoğlu, AA muhabirine, mantar kaynaklı zehirlenmelerin Türkiye'de bitki kaynaklı zehirlenmeler içinde en sık görülen grup olduğunu söyledi.

Türkiye'de her yıl yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmesi vakalarında artış gözlendiğini dile getiren Reyhanlıoğlu, “Ülkenin uygun ekolojik koşulları nedeniyle çok sayıda zehirli mantar türü yetişmektedir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artan tüketim sebebiyle de zehirlenmeler artmaktadır.” dedi.

Doğada yetişen mantarların zehirli olanlarını uzmanların bile ayırt etmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Reyhanlıoğlu, “Halk arasında doğru bilinen yanlışlar zehirli mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ya da pişirilerek yenmesine sebep olmakta, zehirlenmeler sonucunda alerji, anaflaksi, organ yetmezliği ve ölüme kadar giden sağlık sorunları yaşanmaktadır.” ifadesini kullandı.

Reyhanlıoğlu, mantarlarla ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlar bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Pirişilmesi durumunda zehrin kaybolduğu bilgisi de yanlıştır. Olası bir mantar zehirlenmesini takip eden dönemde sersemlik, tansiyon düşüklüğü, uykuya meyil, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilir. Devam eden dönemde ishal, ateş, karın ağrısı görülebilir ve özellikle karaciğer ve böbreği etkileyen durumlar olabilir. Sonuçta koma ve ölüm söz konusu. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri gerekir. Tüketilmesi durumunda ise zehirlenme belirtileri görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşımaktadır.”

​​​​​​​

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.