Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Çok Bulutlu
Samsun
16°C
Çok Bulutlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C

Bartın Üniversitesince endemik bitki türü keşfedildi

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ve ekibi, yeni bir endemik bitki türü keşfetti. Ulus Meslek Yüksekokulunda …

Bartın Üniversitesince endemik bitki türü keşfedildi
12 Ocak 2022 11:24
388
A+
A-

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ve ekibi, yeni bir endemik bitki türü keşfetti.

Ulus Meslek Yüksekokulunda görevli Tunçkol ile Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Neval Güneş Özkan tarafından, Bolu Yedigöller Milli Parkı Gurbetkayası mevkisinde keşfedilen “Aubrieta” türü bitkiye “Aubrieta necmi-aksoyi Tunçkol, N.Özkan&Al-Shehbaz” ismi verildi.

Bitkiyle ilgili bilimsel yayın, uluslararası bilimsel dergi “Phytotaxa”da yer aldı.

Tunçkol, gazetecilere, milli park sınırları içerisindeki arazi çalışmaları sırasında toplanan bitki örneklerinin iki üniversitenin araştırma laboratuvarlarında incelemesinde yeni bir takson (canlı türü sınıflandırılması) olduğunu belirlediklerini söyledi.

Çalışmalarını detaylandırdıklarını aktaran Tunçkol, “Sonrasında yurt dışında Amerika'da Missouri Botanical Garden'da bu konuda uzman olan Prof. Dr. İhsan Al-Shehbaz ile çalışmalar detaylandırılarak yürütülmüştür ve bitkinin dünya için yeni bir endemik taksonu olduğuna karar verilmiştir. Doktora çalışmamı yürüttüğüm, makalede ortak çalışma yaptığımız Neval Güneş Özkan ile doktora çalışması yürüttüğümüz hocamız Prof. Dr. Necmi Aksoy'a atfen bitkiyi isimlendirmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.

Tunçkol, bitkinin “Brassicaceae” familyasına ait bir tür olduğunu dile getirerek, kayalık habitatlarda yer örtücü süs bitkisi olarak kullanım potansiyelinin bulunduğunu, gösterişli renkte çiçeklere sahip olduğunu, oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireçtaşı kayalık habitatlarda yer aldığını kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise üniversite olarak bilimsel üretkenliği her geçen gün artırıp ülkenin kalkınmasına değer kattıklarını vurgulayarak, yeni bir bitki türünün daha bilim dünyasına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Muhabir: Ahmet Kayır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.