Dolar 32,3867
Euro 34,7927
Altın 2.406,28
BİST 10.184,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 21°C

BARÜ’nün projesiyle diyabet tanısına yönelik enzim yerli olarak üretilecek

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen projesiyle diyabetin tanısına …

BARÜ’nün projesiyle diyabet tanısına yönelik enzim yerli olarak üretilecek
18 Ağustos 2022 17:29
124
A+
A-

BARTIN (AA) – Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen projesiyle diyabetin tanısına yönelik kullanılan kitlerdeki enzim yerli olarak üretilecek.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, “Hastabaşı Glukoz Ölçüm Cihazlarında Kullanmak Üzere GDH Enziminin Rekombinant Olarak Biyoreaktör Sisteminde Üretimi” projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı A Grubu Acil AR-GE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Dursun Kısa'nın yaptığı projede aynı bölümden Dr. Öğretim Üyesi Rizvan İmamoğlu ise araştırmacı olarak yer alacak.

Projenin yürütücüsü Kısa, çalışma ile GDH enziminin biyoreaktörde üretim optimizasyonu sağlanarak yüksek verimli üretiminin gerçekleştirileceğini belirtti.

Hastalığı tayin kitleri (Glukometre) için ithal olarak temin edilen enzimlerin BARÜ laboratuvarlarında üretileceğini aktaran Kısa, şunları kaydetti:

“Proje sonunda yerli olarak üretilen enzimlerin kullanıma girmesiyle milyonlarca lira ülke içerisinde kalacak. Yerli enzim çalışmaları, BARÜ'nün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle başarıyla tamamladığı proje kapsamında kurulan laboratuvarda gerçekleştirilecek. BARÜ'nün altyapısını hazırladığı Biyokimya ve Rekombinant Enzim Üretimi Laboratuvarında ileri düzey çalışmalar yapılacak.”

Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun da yaptıkları çalışmalarla bilim dünyasına ve ülkenin geleceğine değer katma amacında olduklarını belirterek, “Her günün bir önceki günden daha iyi olması için tüm bileşenlerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda, bir yandan öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için çaba sarf ederken diğer yandan da akademik üretkenliğimizi her geçen gün daha iyi noktalara taşımak için gayret ediyoruz. Sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle üretkenliğimizi artırıyoruz, gelişiyoruz ve birlikte başarıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Nurhan Çorlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.