Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C

Bu doktor şampiyon kanaryalar yetiştiriyor

KANARYA YETİŞTİRİCİLİĞİNE NASIL BAŞLADIĞINI ANLATAN DR. AHMET OĞUZ ALAYLI, “1998 YILINDA SAMSUN’A GELDİĞİMDEN BERİ IRK KANARYALARI İLE UĞRAŞMAYA BAŞLADIM. GLOSTER IRKI İLK HEYECANIM. BU YIL PORTEKİZ’DE DÜNYA YARIŞMASI OLDU. DEĞİŞİK IRKLARDAN 24 BİN KUŞ KATILDI. DÜNYADA EN YÜKSEK PUANI ALAN KUŞ 95 PUAN, BİZİM KUŞLARIMIZ DA 94 PUAN ALDI. BU SENE DE GLOSTER IRKINDA KULATEPE’YLE BİRİNCİLİK, İKİNCİLİK VE YEŞİLTEPE’YLE ÜÇÜNCÜLÜK ALARAK SAMSUNUMUZA VE KENDİME ÇOK BÜYÜK BİR ONUR OLDUĞUNU HİSSEDİYORUM. GLOSTERİN YANINDA DAHA SONRA BORDER, YORKSHİRE VE NORWİCH IRKLARINI BESLEMEYE BAŞLADIM. 300-400 KADAR KUŞUM VAR” ŞEKLİNDE KONUŞTU.

Bu doktor şampiyon kanaryalar yetiştiriyor
9 Ağustos 2021 05:17
575
A+
A-

Samsun’da Dr. Ahmet Oğuz Alaylı, hobi olarak başladığı kanarya yetiştiriciliğinde 16 yılda kuşlarıyla katıldığı Türkiye ve dünyadaki yarışmalarda 500’e yakın kokart ve madalya kazandı.

Dr. Ahmet Oğuz Alaylı, hobisiyle hem işinin stresini atıyor hem de Türkiye’yi dünya genelindeki yarışmalarda elde ettiği derecelerle temsil ederek gururlandırıyor. Yetiştirdiği kanaryalar ile bu seneye kadar 10 tane dünya derecesi alan Alaylı, en son 24-26 Ocak tarihleri arasında Portekiz’de 24 bin kuşun katıldığı yarışmada gloster ırkında Kulatepe ile birincilik, ikincilik ve Yeşiltepe ile üçüncülük aldı.

Kanarya yetiştiriciliğine nasıl başladığını anlatan Dr. Alaylı, “1998 yılında Samsun’a geldiğimden beri ırk kanaryaları ile uğraşmaya başladım. Gloster ırkı ilk heyecanım. Bu yıl Portekiz’de dünya yarışması oldu. Değişik ırklardan 24 bin kuş katıldı. Dünyada en yüksek puanı alan kuş 95 puan, bizim kuşlarımız da 94 puan aldı. Bu sene de gloster ırkında Kulatepe’yle birincilik, ikincilik ve Yeşiltepe’yle üçüncülük alarak Samsunumuza ve kendime çok büyük bir onur olduğunu hissediyorum. Glosterin yanında daha sonra border, yorkshire ve norwich ırklarını beslemeye başladım. 300-400 kadar kuşum var” şeklinde konuştu.

Yaptığı hobinin özveri gerektirdiğini belirten Dr. Alaylı, “Atakum İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalışıyorum. Kendime özveri yapıp sabah erken saatlerde 6- gibi gelip, 8’de işe gidiyorum. Öğlen ve akşamları gelip bunların gerekli olan mama ve yemlerini bir arkadaşımla beraber hazırlıyoruz. 16 yılda dünya derecesi olarak 2005’ten sonra biz katıldık. İlk başta dünya dereceleri az geliyordu. 10 tane gloster dalında dünya derecem var. Türkiye’de glosterde en fazla derece alan ikinci kişiyim şimdiye kadar” diye konuştu.

Kuşlarına bir değer biçmediğini dile getiren Alaylı, “Her işin bir maliyeti var tabii ama biz arkadaşlarımızla kuşları değişerek bu maliyeti belli bir düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Kanarya yetiştiriciliği özveri gerektiriyor. Bir de sevmek. Ben bir doktor olarak herkesin bir hobisi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insan yaşamında çok büyük stresler var. Benim en büyük hobim kuşlarım. Biz bu kuşları beslerken maddi bir değeri yok bizim için. Dünya derecesine girmiş kuşlarımı şu anda gelip birisi istese trilyon veya araba, ev vereyim dese benim için arabanın, evin bir kıymeti yok. Ama arkadaşlarımızla birbirimizden kuş değişimi yapıyoruz. Bu kuşu sevdiğim, gerçekten üreteceğine inandığım bir arkadaş olursa ücretsiz ona hediye edebilirim. Şu anda biri gelse trilyon verse vermem” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.