Dolar 32,2257
Euro 34,9532
Altın 2.478,60
BİST 10.899,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C

Düzce Depreminin 22. yılında anma etkinliği düzenlendi

BOLU (AA) – 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 22. yılında anma etkinliği gerçekleştirildi. Bolu Kent Meydanı'nda AFAD İl Müdürlüğü …

Düzce Depreminin 22. yılında anma etkinliği düzenlendi
14 Kasım 2021 12:01
206
A+
A-

BOLU (AA) – 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 22. yılında anma etkinliği gerçekleştirildi.

Bolu Kent Meydanı'nda AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende bir konuşma yapan Bolu Vali Vekili İlhan Turgut, bugünün kentin yaşadığı en acı olaylardan birinin yıl dönümü olduğunu söyledi.

Depreme her an hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Turgut, Bolu'daki bina stokunun yüzde 30'unun riskli olmasının insanları ürkütmesi gerektiğini kaydetti.

Turgut, bütün bina sahipleriyle ortaklaşa bir farkındalık geliştirmek için yolların bulunması gerektiğini dile getirerek, “Bunu yapmazsak AFAD ne kadar hazırlıklı olsa da biz ne kadar hazırlıklı olsak da bu tür acıları yaşamamız büyük ihtimaldir.” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da kentin 1999 yılında iki büyük deprem yaşadığını söyledi.

Depremle ilgili riskin devam ettiğine işaret eden Özcan, “Birinci derece deprem bölgesiyiz. Bununla yaşamak zorundayız.” dedi.

Özcan, depremde Bolu'nun toplam bina stokunun yüzde 43'ünün hasarlı olarak tespit edildiğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

“Az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olanlar belirlendi. Deprem esnasında zaten birkaç bina yıkıldı. Ağır hasarlı olanların büyük kısmı da iş makineleri, kurumlar, belediye ya da vatandaşlar tarafından yıkıldı. Ancak orta hasarlı binalarla ilgili Türkiye'de ilk kez güçlendirme çalışması yapıldı. O dönemde çok üzülerek söylüyorum; ağır hasar verilmiş olan binaların mahkeme kararıyla az hasarlıya döndüğüne, orta hasar görmüş binaların yine mahkeme kararıyla hasarsıza dönüştüğüne şahit olduk. Birçok vatandaşımız binası değer kaybetmesin diye depremden sonra bu tür uygulamalara gitti.”

Bolu'da binaların yüzde 70'inin 1998 statik yönetmeliğinden sonra yapıldığını dile getiren Özcan, “Geri kalan yüzde 30'lük bina stokumuzun tamamında risk devam ediyor. 1998 yönetmeliği öncesinde yapılan tüm binaları yenilememiz gerekiyor. Diğer binalardan ben belediye başkanı olarak korkmuyorum. Ama eskiden kalma yüzde 30'luk bina stokuyla ilgili sıkıntı devam ediyor. Türkiye'de de böyle bir sıkıntı var. Bu konuda acil bir adım atmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim okunması ve dua edilmesinin ardından Bolu Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından hazırlanan deprem fotoğrafları sergisini gezerek fotoğrafların çekildiği yerler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Muhabir: Evren Aydoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.