Dolar 38,4464
Euro 43,9201
Altın 4.091,79
BİST 9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Az Bulutlu
Samsun
14°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Güvenilir Ürün Zirvesi’nde yerel üretime destek verenler buluştu

İSTANBUL (AA) – Migros AŞ İcra Başkanı Ömer Özgür Tort, Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma dayalı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin taze …

Güvenilir Ürün Zirvesi’nde yerel üretime destek verenler buluştu
26 Ekim 2022 17:02
172
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Migros AŞ İcra Başkanı Ömer Özgür Tort, Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma dayalı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin taze kategorisinde en çok ürün satan perakendecisiyiz. Yılda 350 bin ton meyve-sebze alımı yapıyoruz. Tarımsal üretimin devamlılığının sağlanması odak konumuz.” ifadelerini kullandı.

Migros'tan yapılan açıklamaya göre, Güvenilir Ürün Platformu tarafından gıda güvenilirlik ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla Güvenilir Ürün Zirvesi gerçekleştirildi.

Zirvenin açılışı Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci tarafından yapıldı. Güvenilir Ürün Zirvesi’nde Beni Hafife Alma Projesi'nin yerel ürün üreticilerine ve bölgelere verdiği katkı ilgi çekti.

Programın Sürdürülebilir Ürünler için Beni Hafife Alma konulu panelinde Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Beni Hafife Alma Projesi masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı panelde Migros AŞ İcra Başkanı Ömer Özgür Tort, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurulu Başkanı Erkan Gürkan konuşmacı olarak yer aldı.

– “Temel ürünlerde uzmanlaşmış tarım ortak girişimlerinin, birliklerin oluşturulması gerekiyor”

Açıklamada paneldeki görüşlerine yer verilen Tort, Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma dayalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin taze kategorisinde en çok ürün satan perakendecisiyiz. Yılda 350 bin ton meyve-sebze alımı yapıyoruz. Tarımsal üretimin devamlılığının sağlanması odak konumuz. Ülkemizde tarımsal ürünlerde üreticilerin yüzde 90’ı bireysel veya aile işletmeleri. Bu sebeple temel ürünlerde uzmanlaşmış tarım ortak girişimlerinin, birliklerin oluşturulması gerekiyor. Bu onlara verimli ve rekabetçi bir ortam sağlayacaktır. Havza bazlı üretim, yeni jenerasyonun çiftçiliğe özendirilmesi, küçük üreticiler için finansman sistemi ve üretimin bilim-teknoloji ile desteklenmesi, yerel ürünlerin aynı bölgede satışının önceliklendirilmesi ve yerel ekonomiye kazandırılması çok önemli.

Beni Hafife Alma Projesi de bunları destekleyen bir model. Bu kapsamda, üreticilere kalibrasyon, ambalaj, etiket, gıda kodeksi, ürün içerik geliştirme gibi konularda bedelsiz eğitimler veriyor, Migros standartlarında ürettikleri ürünlerine alım garantisi sunuyoruz. Ayrıca banka iş birlikleri yoluyla finansman desteği sağlıyor, üreticilerin beklemeden emeğinin karşılığını almalarını sağlıyoruz.”

Beni Hafife Alma Projesi'nin bu kapsamında hayata geçmiş projelerden biri olduğunu aktaran Tort, “Dünyaca tanınan ve sadece yöresinin endemik bitkileriyle beslenen Karayaka kuzusunun üretimi oldu. Bölgedeki çiftçilere eğitimler vererek üretimi artırdık. Alım adetlerimizle bölgeye 15,5 milyon TL destek sağladık. Bir diğer projemiz ise Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Yumurta Üreticileri Birliği ile yaptığımız iş birliği sayesinde Ordu’da yumurta üssü kurduk.

Çoğunluğu kadın olan üreticilerimiz, yıllık 2,4 milyon adetlik üretim yaparken bizimle 10 milyon adet üretim rakamına ulaştı. Hedefimiz bu sayının 2022 sonu itibarıyla 15 milyon adede ulaşması. Önümüzdeki dönemde de benzer projeleri yerel kooperatif, birlik ve üreticilerle gerçekleştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Panel sonrasında Beni Hafife Alma Protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Halen sürdürülmekte olan ve yerel ekonomiye destek amaçlayan Beni Hafife Alma Projesi’nin tüm Türkiye’ye yayılması adına Güvenilir Ürün Platformu ile güçlerini birleştirme kararı alan taraflar arasında protokol sözleşmesi imzalandı.

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.