Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 6°C
Yağmurlu
Samsun
6°C
Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 9°C
Çar 11°C
Per 12°C

KTÜ Dr. Öğr. Üyesi Fatih Çolak, kısırlık tedavisindeki gelişmelere dikkati çekti:

– “Geçen 30 yıla yakın süre sonunda ülkemizde yardımcı üreme teknikleri ve kısırlık tedavilerinde geldiğimiz nokta ve başarı oranlarımız pek çok Avrupa ülkesinin de üzerinde”

KTÜ Dr. Öğr. Üyesi Fatih Çolak, kısırlık tedavisindeki gelişmelere dikkati çekti:
18 Nisan 2023 13:53
39
A+
A-

TRABZON (AA) – Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Üroloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Çolak, geçen 30 yıla yakın süre sonunda Türkiye'de yardımcı üreme teknikleri ve kısırlık tedavilerinde gelinen nokta ve başarı oranlarının pek çok Avrupa ülkesinin de üzerinde olduğunu ifade etti.

Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, kısırlığın kadın veya erkek kaynaklı sebeplerden olabileceği gibi bazen de herhangi bir nedeninin bulunamadığını belirtti.

Erkeklerde kısırlığın en sık sperm sayısının ve hareketinin azalması, spermin yapısal problemleri, kanal tıkanıklıkları, hormonal nedenler ve cinsel fonksiyon bozuklukları, kadınlarda ise yumurta rezervinde düşüklük, yumurtlama bozukluğu, rahim tüplerinin kapalı olması, polikistik over sendromu, çikolata kistleri ve miyomlar gibi faktörlerden kaynaklandığını kaydeden Çolak, bu nedenle çocuk sahibi olamayan çiftlerin, mutlaka çift şeklinde kontrol edilmeleri gerektiğini vurguladı.

Çolak, kısırlık teşhisinin konulabilmesi için hem erkek hem de kadının detaylı öyküsünün alınması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Kısırlık tedavisinde kullanılan yöntemler ise çiftin durumuna göre değişebilir. Kısırlık tedavisinde aşılama, tüp bebek ve mikroenjeksiyon gibi yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerin başarı oranları yaşa, yumurta ve sperm kalitesine, rahim içi yapısına ve hormonal dengelere göre değişir. Türkiye son yıllarda kısırlık tedavisinde önemli başarı elde etti. Geçen 30 yıla yakın süre sonunda ülkemizde yardımcı üreme teknikleri ve kısırlık tedavilerinde geldiğimiz nokta ve başarı oranlarımız, pek çok Avrupa ülkesinin de üzerinde. 1990'lı yıllarda özellikle ciddi erkek kısırlığı olan hastalarda başarı oranımız, yüzde 10-15 iken bugün yüzde 50-60'lara kadar çıktı.”

Kısırlık sorunu yaşayan çiftlere de tavsiyelerde bulunan Çolak, “Kısırlık tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Bu konuda doktora danışmaktan çekinmeyin. Yaş ilerledikçe çocuk sahibi olma şansınız azalır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın. Stresten uzak durun ve moralinizi yüksek tutun.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Asena Akçay

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.