Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Sevgililer Günü hediyesi alırken yüksek fiyatlı ürünlere yönelten reklamlara dikkat

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Reklamcılık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Eda Mezda, Sevgililer …

Sevgililer Günü hediyesi alırken yüksek fiyatlı ürünlere yönelten reklamlara dikkat
12 Şubat 2022 11:11
202
A+
A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Reklamcılık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Eda Mezda, Sevgililer Günü hediyesi alırken kişiyi yüksek fiyatlı ürünlere yönlendiren duygusal reklamların tuzağına düşülmemesi uyarısında bulundu.

Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, perakende satışların yüzde 30 arttığı 14 Şubat Sevgililer Günü haftasında en çok ilginin çiçek, mücevher ve restoranlara yönelik olacağı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mezda, markaların “sevgiliniz, böylesi bir hediyeye değer” mottosuyla çıkış yaptığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sevgiliye verilen değere maddi bir karşılık biçmeye çalışan bu reklamlarla, hedef kitle yüksek fiyatlı ürünleri almaya yönlendiriliyor. 'Sevdiğiniz insanın bu fiyatı ödemeye değeceği' mesajını vermeye çalışan markalar, sizi normalde asla ödemeyeceğiniz fiyatları ödemeye ikna ediyor. Alıcılar bu tuzağa düşmemeye dikkat etmeli.”

Mezda, markaların reklamcılıkta “duygusal strateji” adı verilen bu yöntemi kullanarak alıcıları etkilediğini belirterek, “Müşterileri satın almaya ikna etmek amacıyla, ürünün veya markanın niteliklerini vurgulamaktan çok, kitle ile duygusal bir bağ kurulmaya çalışılıyor. Genellikle potansiyel müşterilerin sevdikleri kişilerde görmek istedikleri tepkiler, reklam senaryolarına yansıtılıyor ve hediye verme davranışı idealize edilerek müşterilerin ürünü satın alması sağlanıyor. Kısacası buradaki satın alma davranışı düşünsel değil, duygusal bir süreç sonucu oluşur.” yorumunda bulundu.

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.