Dolar 42,5291
Euro 49,5628
Altın 5.744,63
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 14°C

Tokat Şehir Müzesinde geçmişin izini taşıyan iş yeri tabelaları sergileniyor

– Müzede, hattat tarafından yapılmış 100 yıllık tabelanın da bulunduğu 13 iş yeri tabelası bulunuyor
– Tokat Şehir Müzesi Sorumlusu Küratör Hasan Erdem:
– “Osmanlı döneminde de Cumhuriyetin ilk yıllarında da 1940’lara kadar, isteyen istediği ebatta bugünkü gibi kaligrafik şeyler kullanarak, ışıklı neon lambaları geçtik, büyük levhaları yaptıramıyor. Belli bir estetik kaygıyla küçük ölçekli, maksada hasıl olabilecek büyüklükte zarif dükkan levhalarının olduğunu görmemiz mümkün”

Tokat Şehir Müzesinde geçmişin izini taşıyan iş yeri tabelaları sergileniyor
24 Aralık 2022 13:09
397
A+
A-

TOKAT (AA) – DURSUN EKREM ER – Tokat Şehir Müzesinde sergilenen iş yeri tabelaları, geçmişin tabela kültürünü yansıtması bakımından önem taşıyor.

Yaklaşık 3 bin metrekare kapalı alana sahip ve 2019'da hizmete giren Tokat Şehir Müzesinin birinci katında bakırcılardan yazmacılara kadar 12 geleneksel el sanatı, balmumu heykel ve eşyalarla anlatılıyor.

Müzenin ikinci katında kentin tarihini yansıtan fotoğraflar, üçüncü katında ise Tokat'ın geçmişten bugüne önemli şahsiyetlerinin heykelleri ile gündelik yaşamda kullanılan eşyalar yer alıyor.

Şehir Müzesinde geçmişten bugüne 11 bin parça eserin yanı sıra 13 iş yeri tabelası da sergileniyor.

Tokat Şehir Müzesi Sorumlusu Küratör Hasan Erdem, AA muhabirine, Tokat Belediyesince kurulan Şehir Müzesi'nin bölgenin geçmişine ait birçok materyal ile geçmişe ışık tuttuğunu söyledi.

Bölgedeki eski ve yakın tarihte kullanılan gündelik yaşama ait eşyaların sergilendiği müzede Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bugüne kadar ulaşabilmiş tabelaların da bulunduğunu anlatan Erdem, şehrin estetik güzelliğini bozmamak için eski dönemlerde tabelaların belirli standartta yapıldığına işaret etti.

Erdem bunlar arasında 100 yıl önce Tokatlı hattat Muhammed Dağıstani tarafından yapılmış Osmanlıca bir tabelanın da yer aldığını aktardı. Tabelanın üzerinde yapım yılı olarak hicri 1340 yazdığını belirten Erdem bunun da miladi takvime göre 1922 yılına denk geldiğini anlattı.

Tabelanın hat sanatıyla yazıldığına dikkati çeken Erdem şunları kaydetti:

“Tokat'ta Bağdat Caddesi olarak da bilinen Behzat Çarşısı'ndaki bir dükkan levhası. Bu, şunun için önemli. Hem onun sanatsal özelliği hem de hattata dükkan levhası yazdırabilecek bir kültürel seviyenin Anadolu'nun birçok kadim şehrinde olduğu gibi Tokat'ta da görmemiz anlamında önemli bir örnek. Osmanlı döneminde de Cumhuriyetin ilk yıllarında da 1940'lara kadar, isteyen istediği ebatta bugünkü gibi kaligrafik şeyler kullanarak, ışıklı neon lambaları geçtik, büyük levhaları yaptıramıyor. Belli bir estetik kaygıyla küçük ölçekli, maksat hasıl olabilecek büyüklükte zarif dükkan levhalarının olduğunu görmemiz mümkün.”

Muhabir: Kamuran Akkuş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.