Dolar 32,5641
Euro 34,7152
Altın 2.488,58
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Esnafın Umudu Oda Başkanlarında

Samsun'da 30 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleği ile uğraşmaktadır.
27 Mart 2020 18:08
551
A+
A-

Yaklaşık on gündür evde kal çağrısına uyarak evde çalışmalarımı yapıyor ve gündemi takip ediyorum.Televizyon kanallarında Korona virüsle ilgili haberleri akademisyenleri Meslek Odası başkanlarını velhasıl bu konuda önlem tedbir ve ekonomi üzerindeki görüşleri pür dikkat takip ediyor kendime göre notlar alıyorum.

Ancak:

Özellikle bir sey dikkatimi çekti Mesleki Oda başkanlarının ve esnaf oda başkanlarının basına veya sanala vermiş olduğu beyanatlarıydı.

Samsun’da kapatılan esnaflardan çok sayıda tanıdıklarım var ve kendileriyle telefonda yaptığım görüşmeler oldu. Her biri dert küpü idi. Moraller çökmüş ne yapacağız? Ekonomi ödemelerini bir tarafa bırakmış ailesinin gıda ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve geleceğiyle ilgili bir panik ve umutsuzluğa düştüklerini ifa ettiler.

Hatta bir cay ocağı işletmesi olan bir kardeşim İlkadım İlce Kaymakamlığına gidip durumunu oradaki memura anlatarak çözüm ve yârdim talebinde bulunduğunda memurun kendisine senin sorunun benim derdim değil diyerek münakaşa girdiklerini görevli güvenliğin de müdahalesinin ve ılımlı sakinleştirici tavrı ile kaymakamlıktan üzüntü ve kaygı ile ayrıldığını anlattı.

Şimdi benim burada Esnaf ve Sanatkârlar Odası gibi sivil toplum kurulusu yöneticilerine şunu sormak isterdim.

Evet. Sizler üyelerinizden aldığınız aidatlarla ve bankaların verdiği kredilerden aldığınız kesinti gelirleri veya varsa bağışlarınızla gelirleriniz oluyor. Belki odanıza kayıtlı üyelerinizden aidat vermeyenlerde çoğunlukta da olabilir. Bu tur mali sıkıntılarınızda var olabilir.

Bende esnaflık yaptım ve aidat ile üyelik sorumluluklarını yerine ister istemez getirdim. Zaten yerine getirmediğimizde hem ticaret sicilinden hem de üyelikten çıkartılıyorduk. Esnaf olarak da odaların ne ise yaradığını iyi biliyorum.

Bu nedenle Televizyon ve gazetelere beyanat veren sayın oda başkanlarım !

Sizler Oda başkanı ve yönetimi olarak iş yerini zorunlu kapatan kaç üyenize ulaştınız? Kaç üyenize ayni veya gıda yardımında bulundunuz?

Türkiye genelinde Oda birliğiniz ve üst yönetiminizle bu esnaf ve is veren olan insanların sorunlarına çözümünüz nedir? Kızılay gibi kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek mağdur olan ihtiyacı olan esnaf üyene ne hizmeti sundun ve getirdin?

Oda başkan ve yöneticileri virüsle ilgili şahsi tedbirlerinizi alin altınızda aracınız var olmayanlar Belediye başkanlarından mülkü amirlerden talep ederek “ EVINDE MECUREN KALAN ESNAFINA” gidip ziyaret edin. Hiç bir şey elinizden gelmese dahi onlara psikoloji ve sosyal olarak destek verin.

Bakin birçok is adamı hayrı sever insanlar kurum ve kuruluşlar var. Esnafına ailesine bugün sahiplenmeyen bir Ticaret Odasının Esnaf Odasının Şoförler odasının v.b odalarının ileriki tarihlerde bu virüs salgını savaşı sona erdiğinde varlığı tartışılır olur.

Her bir üye benim zor dönemimde bir kez hatırlamayan sormayan Odanın var ligini sorgular ve hesabını sorar.

Millet olarak her birimiz üzerimize düseni yapmalıyız.

İnanıyorum ki bazı Oda başkanlarımız bu durumun bilincinde ve her alanda önemini ve durumun olumsuzluklarını anlatıyorlar. Ancak anlatmak bir yana çözüm bulmak uygulamak bir yana…

Umut ederim ki bunca esnaf bu virüs salgınından mutlaka kurtulurken iş yerini ekmek kavgasında kazanarak kurtarır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.