DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

İNEKLERİ KESELİM, YAPAY ET Mİ YİYELİM  ?

07.08.2022
884
A+
A-

Aslında bir süredir dünya gündeminde yer alıyor. ‘’Yapay Et ‘’

George  Soros  ve Bill Gates ile ortaklığı bulunan ,Citi Bank,  yayınlamış olduğu yemek ve iklim değişikliği raporunda ‘’Et tüketimi azaltılmalı ,böcek gibi protein kaynakları tüketilmeli ‘’ görüşü en son Davos’tan  bildirdi.

 

Yapay eti tanımlamak istersek, sentetik et, bitkisel et yada kültürlenmiş et adını verebileceğimiz yapay et, hayvanlardan kök hücre alınması ve bunların laboratuarlarda  besleyici bir sıvının içine konularak büyütülmesi ile elde ediliyor.

 

Dünyada yapay et üretiminde çalışan ve araştırma yapan  seksen dolayında firma bulunurken ,  ülkemizde  Tarım ve Orman Bakanı Sayın Kirişçi’nin açıklamalarından bu alanda da laboratuar çalışmalarının  Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsünce yürütüldüğünü  anlıyoruz.

 

Artan nüfus , kıtlaşan kaynaklar ,alternatif protein kaynakları,ve açlık riskinin tedirginliği insanları GDO’ lu  ürünlere yönlendirmektedir.

2030 yılında BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre et üretiminin % 10  yapay etten oluşacağını öngörmektedir.

Yine BM tarım ve  gıda örgütüne göre  gelecekte et talebi  bugün ki seviyenin   % 70 üzerinde olacaktır.

2050 yılı itibarıyla dünya üretiminde hayvansal gıdaların nüfusa yetmeyeceği ve iklim krizi kaygısıyla alternatif protein kaynakları üzerinde çalışmalar hız kazanmıştır.

Soros ve Gates laboratuarlarda et üreten firmalara fon aktararak bu üretimin en büyük destekçileri olmaktadırlar.

 

Yapay et üretimini savunanlar;

Protein kaynaklarına alternatif yaratılmasını,

Hayvan hastalıklarını,

Ete olan talebin artmasını,

Hayvanlarda antibiotik kullanımını,

Gerçek et üretimi için ihtiyaç duyulan su, yem, barınma gibi kaynakların kullanılmasını,

Ve en önemli sorun olarak gördükleri hayvanların karbon  salınımı  bahanelerini  ileri sürmeleridir.

 

Yakın bir gelecekte hayatımıza girmeye başlayacağı öngörülen yapay et,

Sağlıklımı,

Hayvan yetiştiriciliği bitecek mi,

Bizim sofralarımızda yer bulacak mı,

Karar verelim,

Yapay etin laboratuar üretimlerinde bir takım farklı kimyasal koruyucular ve etin gelişimini destekleyici maddeler kullanılmaktadır.

Ayrıca kök hücrelerin çoğaltılıp değişime uğrayarak yada başkalaşarak ete dönüşme sürecinde kanserleşme riski taşımaktadır.

İçinde belki en masum olanı da tadının orijinal et tadında olmayacağıdır.

Şu soruyu sorarsak ; hangi hücreler hızla çoğalır ?

Ne hayvan yetiştiriciliğimiz biter nede geleneksel türk mutfağında yer alır. Kendi coğrafyamızda yerli üreticimizden alınan besinlerin geleneksel yöntemlerle hazırlayıp soframızda öyle tüketmeliyiz.

Araştırmalarımda Diyanet İşleri Başkanlığının yapay et konusunda herhangi bir görüş bildirdiğini bulamadım. Bu konuda çalışmalar yapıldığına göre başkanlığın Müslümanlar için bir fetva vermesi gerektiğini düşünenlerdenim. Karides ve midye için fetva verenlerin artık ivedi davranmalarını beklemek bu toplumun hakkıdır.

 

Yapay et konusunda başta ABD ve İsrail tanıtım konferansları verirken, her taşın altından çıkan ve en büyük savunucularından olan Bill Gates , küresel ısınmadaki payından dolayı gelişmiş ülkelerin hayvan yetiştiriciliğini bırakıp yapay et tüketmeleri  gerektiğini ifade ediyor ve fon destekleri ile de araştırmalara katkı veriyor.

Ümidim o ki bu fonlara bulaşmayız.

Ne ineklerimizi keselim ne de yapay et yiyelim !

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
29 Ağustos 2020
10 Mayıs 2023
5 Kasım 2021
6 Ağustos 2021
30 Kasım 2020
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.